Bij het openen van nieuwe pagina's kunnen wij niet garanderen dat VoiceOver bovenaan de nieuwe pagina start met voorlezen. Om er zeker van te zijn dat u bovenaan de pagina begint, veeg op een nieuwe pagina met twee vingers omhoog om VoiceOver bovenaan te laten beginnen.

Alblasserdam

Alblasserdam werkt aan de toegankelijkheid van:

Foto's

Praktische informatie

Alblasserdam is een gemoedelijk dijkdorp van ruim 20.000 inwoners aan de rivier de Noord in de landelijke Alblasserwaard. Met de beroemde molens van Kinderdijk om de hoek en een gezellig dorpscentrum met terrasjes en winkels is Alblasserdam een prima bestemming voor een dagje uit. Het dorp telt 25 rijksmonumenten en ongeveer even zoveel gemeentelijke monumenten. Een deel van de oude dorpskern is tot 'beschermd dorpsgezicht' verklaard. Door de ligging aan de Noord werd Alblasserdam een belangrijke vestigingsplaats voor scheepswerven en aanverwante bedrijven. Op de werf van Oceanco worden vandaag de dag nog steeds luxe jachten afgebouwd. Het dorp is geliefd als vertrekpunt voor een bezoek aan de molens van Kinderdijk. Dankzij deze 19 poldermolens wist Alblasserdam in vroeger tijden letterlijk het hoofd boven water te houden. Het molengebied is rolstoeltoegankelijk. Alblasserdam telt veel geloofsgemeenschappen en even zoveel kerken. Ook is er een rijk verenigingsleven

Locaties

Kenmerken

   • Compact centrum
   • Trottoirs minimaal 1.20 m breed en gemaakt van trottoirtegels; in het centrum van klinkers
   • Raadhuisplein verhard met keien
   • Oversteekplaatsen zoveel mogelijk gelijkvloers en voorzien van kruisingsplateaus, niet gelijkvloerse kruisingen voorzien van opritten
   • Parkeren is gratis
   • Parkeren met GPK bij openbare gebouwen en bij winkelcentra
   • Busvervoer door Qbuzz. Vrijwel alle bushaltes zijn rolstoeltoegankelijk. In de bus is plaats voor maximaal 1 reiziger in een rolstoel (lees meer op www.qbuzz.nl).
   • Vanuit Dordrecht en Rotterdam ook vervoer naar Alblasserdam met de Waterbus. De Waterbus is toegankelijk voor rolstoelen en scootmobielen (lees meer op www.waterbus.nl).

Veelgestelde vragen

 • Scootmobielclub Eropuit organiseert in de zomermaanden tochten in en rond Alblasserdam, maar ook naar plekken elders in het land. Meer informatie via Martha Klok uit Alblasserdam, tel: 078-6914768.