Bij het openen van nieuwe pagina's kunnen wij niet garanderen dat VoiceOver bovenaan de nieuwe pagina start met voorlezen. Om er zeker van te zijn dat u bovenaan de pagina begint, veeg op een nieuwe pagina met twee vingers omhoog om VoiceOver bovenaan te laten beginnen.

Meet the Local

Wassenaar

Je eigen stad ken je wel. Je weet de lekkerste bakker, de beste shop voor al je cadeautjes, en het leukste visrestaurantje waar je ook naar de wc kunt. Eelke kletst vandaag met ‘local’ Mieke, zodat jij in een mum van tijd precies weet waar je in Wassenaar moet zijn. 

Mieke van den Berg (65), is haar leven lang niet weg geweest uit Wassenaar en is dus volgens haar met het plaveisel vergroeid. Mieke: ‘Ik ben een buitenmens en we hebben hier alles: strand, bossen en weilanden. We kennen veel mensen, hebben een goed aangepast huis en ook de stad is dichtbij. Waarom zou ik ergens anders helemaal opnieuw beginnen?‘

Favorieten

 • Natuurgebied Meijendel

  Mieke: “Meijendel is een groot duingebied en onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Ik rijd er met mijn elektrische rolstoel eindeloos door de duinen, er is geen speciale rolstoelroute maar er zijn genoeg stevige paden. Vanuit het bezoekerscentrum zijn er allerlei excursies: nachtegalen luisteren, wandelen met de schaapsherder of een workshop vogelhuisjes timmeren voor kinderen. In de duintuin staan naambordjes bij de bomen en struiken. Via een webcam kun je live in een uilennest kijken, er zijn nu al vijf eieren. Na een wandeltocht zit ik bij pannenkoekenboerderij Meyendel graag op het terras of binnen bij de haard.”

  Bij boerderij Meyendel is een rolstoeltoegankelijk toilet en er zijn parkeerplaatsen voor gehandicapten.

 • Museum Voorlinden

  Entree Museum

  Aan de rand van Natuurgebied Meijendel vind je het moderne gebouw van Museum Voorlinden, met hedendaagse- en moderne kunst. Mieke: “Je zou het niet denken maar als je wilt lachen moet je hier zijn. Kunst waarvan je denkt, nou ja!? Bijvoorbeeld een vitrine vol met uitgedrukte sigarettenpeuken, met als titel ‘Uit liefde uitgedrukt’. Of er rennen ineens allemaal mensen in korte broeken voorbij, dat is dan ook kunst. De kamer vol met ballonnen, daar ben ik zelf niet in geweest, maar het is heel lollig om mensen uit die kamer te zien komen, bij iedereen staat het haar recht overeind.

  Rolstoeltoegankelijk toilet en gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig. Het restaurant is ook rolstoeltoegankelijk.

 • Beachclub Raak, bij Wassenaarse slag

  Mieke: “Strandpaviljoen Raak, met Italiaanse kaart, is net nieuw. Ik was zo blij te zien dat het lekker ruim opgezet is, bij de andere strandtenten zit je hutje mutje of de tafeltjes staan vast. Daar kom ik bijna niet doorheen met mijn elektrische rolstoel. Aan de zeezijde loopt langs alle strandtenten een betonnen pad, soms legt de wind er een bult zand op maar je kunt er via de achterkant altijd komen. Wij gaan in de zomer soms wel twee keer per week ’s avonds naar het strand, liefst niet op zondag, dan is het te druk. Niets heerlijkers dan wanneer de toeristen weer vertrekken naar de camping of het bungalowpark van Duinrell en wij blijven om de zon in de zee te zien zakken. Aan die oneindige zee glijdt alles van me af. Er is hier geen boulevard om te flaneren. Vijf strandtenten, een ijskiosk en een patat- en hamburgertent, that’s it. Vlakbij het strand kan je wel heerlijk in de duinen struinen.”

  Aangepast toilet aanwezig (vanaf juni 2018 bij Strandpaviljoen Raak, bij de buurstrandtent kun je nu al terecht). Gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig aan het einde van de rotonde op de Wassenaarseslag.

 • Zorg- en kinderboerderij Wassenaar

  Entree.

  Mieke zit graag op het terrasje bij de kinderboerderij. Er is altijd wel wat te zien. Mieke: “Het is vlakbij ons huis. Ik was er dit weekend nog, ooievaars maakten elkaar het hof op het nest op de hoge paal. Een kopje koffie en een ijsje kun je er bestellen. Veel meer is er niet hoor, er staat een tosti op de kaart maar die is altijd uitverkocht (lacht). Als je aan de linkerkant langs de kinderboerderij loopt kom je bij een mooie natuurspeeltuin. Samen met Dirk, mijn man genieten we daar vaak van de avondzon. Dan nemen we een gevulde picknickmand van huis mee. Vanaf de kinderboerderij loop je ook fijn langs de Zijlwatering waar altijd wel een bootje vaart. Bij de kinderboerderij is een rolstoeltoegankelijk toilet.

 • Openbare Bibliotheek en Filmhuis

  Bovenzijde servicebalie op 100cm hoogte. Verlaagde deel op 72cm hoogte.

  De Openbare Bibliotheek van Wassenaar is een echte ontmoetingsplaats midden in het oude dorp. Er is ook een filmzaal en expositieruimte en er worden workshops en lezingen gegeven. Mieke: “Ik kom er graag en vaak, ik heb er bijvoorbeeld poëzieavonden gevolgd en het hele jaar door kun je op donderdagmiddag een mooie film zien, voor 4 euro. Er is alleen een koffieautomaat maar rondom de bibliotheek zijn veel restaurantjes en terrassen. Onze bieb is weleens uitgeroepen tot beste van Nederland!“

  Rolstoeltoegankelijk toilet en gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig. In de filmzaal zit je met je rolstoel vooraan, er kunnen geen stoelen weggehaald worden. Mieke neemt een eigen plank mee zodat ze een stapje hoger kan zitten.