Bij het openen van nieuwe pagina's kunnen wij niet garanderen dat VoiceOver bovenaan de nieuwe pagina start met voorlezen. Om er zeker van te zijn dat u bovenaan de pagina begint, veeg op een nieuwe pagina met twee vingers omhoog om VoiceOver bovenaan te laten beginnen.

Meet the Local

Lisse

Je eigen stad of dorp ken je wel. Je weet de lekkerste bakker, de beste shop voor al je cadeautjes, de gezelligste kroeg en het leukste restaurantje, waar je ook zelfstandig naar de wc kunt gaan. Eelke kletst vandaag met ‘local’ Hans, zodat jij in een mum van tijd precies weet waar je in Lisse moet zijn. 

Hans Wensveen (67) en zijn vrouw, wilden kleiner en dichter bij de kinderen wonen. Daarom zijn zij, na zijn pensionering vorig jaar, vanuit Purmerend naar een ruim appartement in Lisse verhuisd. Hans is het dorp dus volop aan het ontdekken. Dat doet hij bij voorkeur met iemand samen. “Gezelliger en ook praktisch, ik vind niet dat de hele wereld aangepast hoeft te worden aan mijn visuele beperking”.

De top vijf van Hans.

Favorieten

 • De Keukenhof

  Meer dan zeven miljoen bloeiende bloembollen vormen elk voorjaar dé toeristische trekpleister van De Bollenstreek en trekken jaarlijks zo’n 1,7 miljoen mensen uit binnen- en buitenland. De Keukenhof is ook een favoriete plek voor Hans: “Ik ben er dit jaar 17 keer geweest. Met iemand samen is het uitstekend te doen. Omdat ik elke keer met anderen ga, krijg je ook steeds nieuwe dingen en andere reacties te horen. Met mijn vrouw ga ook ’s avonds voor een uurtje wel die kant op, ik woon er nog geen tien minuten vandaan. Er zijn feitelijk geen obstakels die het lopen bemoeilijken. De geuren en geluiden zijn zeer divers en er zijn voldoende objecten die je kunt voelen, dus ook als je blind bent, is het de moeite waard. Veel bloemen kun je ook voorzichtig met je handen aanraken. Voor rolstoelers is het in mijn beleving ook heel goed te doen.”

  Het park is rolstoeltoegankelijk. Er zijn verschillende rolstoeltoegankelijke toiletten op het park en er zijn rolstoelen beschikbaar. De Keukenhof is in 2019 van 21 maart t/m 19 mei geopend.

 • Italiaans restaurant Trattoria Panini

  Trattoria Panini.

  Kilo’s knoflook, basilicum en pijnboompitten worden in de keuken van Trattoria Panini vermalen tot heerlijk geurende verse pesto’s. Dat lezen we tenminste op de website van dit gezellige Italiaanse restaurantje op de hoek van de Kanaalstraat in het centrum van Lisse. Hans: “De gastvrijheid en hulpvaardigheid van het personeel is uitnodigend en het voorlezen van de kaart is nooit een probleem. Je kunt ook lekker buiten zitten op het kleine terras. Een echte Italiaan!”

  Er is geen aangepast toilet, de toiletten zijn wel ruim/lang en op de begane grond. Geen drempels om binnen te komen. Alle dagen open.

 • Landgoed Kasteel Keukenhof

  Landgoed Kasteel Keukenhof.

  Hans: “Samen met mijn vrouw en een vriendin hebben we heerlijk in het bos en de Hoftuin gewandeld, dat is prima te doen. De beeldentuin is zeker ook een aanrader, de meeste beelden kun je goed met je handen bekijken. Na een fijne wandeling kun je voor een kopje koffie met gebak of een broodje terecht in de sfeervolle Hofboerderij. Op het plein bij de Hofboerderij vind je ook de kinderboerderij. Ik heb gezien dat er in het koetshuis ook klassieke concerten worden gegeven, wij moeten dat nog ontdekken”.

 • Floralis

  Gevel met entree.

  Floralis is het culturele centrum van Lisse. Theater, bioscoop, restaurant, dans- en theaterschool en zalencentrum onder één dak. Ook is er een inpandig Grand Café, voor een gezellige borrel of lekkere bak koffie. Hans: “Floralis is een nieuw gebouw, goed toegankelijk. Ik ben samen met mijn vrouw naar een film geweest, prima sfeer.”

  Rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig.

 • Museum de Zwarte Tulp

  Museum de Zwarte tulp.

  Wie Lisse zegt, zegt tulpen. Museum de Zwarte Tulp geeft een kijkje achter de schermen van de kwekers, welke werktuigen gebruikten zij, toen en nu? Wat is het geheim van de beste Nederlandse tulpenbol? Daarnaast is er een verzameling van meer dan 700 historische prenten van bol- en knolgewassen. Hans: Ik heb nog geen uitgebreid bezoek aan dit museum gebracht. Het museum staat wel op mijn to-do lijstje! Inmiddels ken ik ook iemand die er werkt dus dat helpt om een bezoek te plannen. Overigens vind je het museum vlakbij het gezellige plein van Lisse, ‘t Vierkant met veel horecagelegenheden. Op zondagmiddag is er tijdens de zomermaanden vaak live muziek en daar mag ik graag even op een terrasje van genieten met een biertje. Lisse is gewoon een leuk dorp, trouwens, de hele regio is geweldig, duinen, strand, bollenvelden, bos en veel watersport mogelijkheden.

  Rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig. De bovenverdieping is bereikbaar met een traplift (stoeltje). Boven staat een rolstoel. Maandag gesloten.